Verbouw autowerkplaats tot restaurant


Bij Teus

Opdrachtgever
Ossendrijver
Plaats
Houten
Jaar
2012
Programma
Horeca
Status
Afgerond
Grootte
350 m2

Gallerij

omschrijving

Vroeger stond hier een woning (gemeentelijk monument) met daarnaast een autowerkplaats met benzinestation. Nadat de eigenaren waren gestopt met het bedrijf, kwam het pand in de verkoop en werd het gekocht door mijn opdrachtgever met het idee hier een restaurant te vestigen. Dit bleek uiteindelijk nog niet zo eenvoudig. Maar na ca. 5 jaar kon het nieuwe restaurant geopend worden.

Omdat de oorspronkelijke bebouwing bestond uit een woning en een bedrijf, ontstond het idee voor een restaurant waar je bij iemand thuis zou komen. De voordeur van de woning, bleef daarom ook de voordeur van het restaurant. De indeling van de woning bleef volledig in takt, mede omdat het hier een monument betreft. In dit gedeelte is dan ook nog altijd een woonkamer ingericht. Vanuit de woonkamer komt de gast vervolgens via een tussenlid in de keuken. Middenin de oorspronkelijke autowerkplaats is een bedrijfskeuken geplaatst. Alle gasten zitten hier dan rondom deze keuken. Feitelijk is hier dus niet sprake van een open keuken, maar zit je in de keuken.

De wanden en plafond van  de vroegere autowerkplaats zijn zoveel mogelijk behouden om het oude en industriële karakter te bewaren. Bij 1 wand was dit niet mogelijk omdat hier een geluidsisolerende voorzetwand gemaakt moest worden. Op deze grote vlakke muur heeft de bekende kunstenaar Robbie Cornelissen. Hij heeft hier, volledig in potlood, een enorme kunstwerk getekend.

 

Ontworpen in dienst van Architektenbureau Huub van der Zee