Hospice Kromme Rijnstreek

Opdrachtgever
Vrienden van het Hospice
Plaats
Houten
Jaar
2009
Programma
zorg
Status
Afgerond
Grootte
647 m2

Gallerij

omschrijving

Bij het Hospice Kromme Rijnstreek zijn 4 gastenkamers waar gasten opgevangen en verzorgd worden in de laatste fasen van het leven. Over het algemeen kiezen mensen er het liefst voor om thuis te sterven. Wanneer dit praktisch gezien niet mogelijk is, dan kan er gekozen worden voor een Hospice. Hierom heb ik mijzelf als taak gesteld om een zo huiselijk mogelijke sfeer te creëren. Hoewel de initiatiefnemers van het Hospice graag zo min mogelijk weggestopt wilde worden en onderdeel te blijven van de maatschappij, was het ook wel nodig om een zekere privacy en afstand tot het openbaar gebied te verkrijgen.

De vier gastenkamers en de afscheidsruimte liggen als vijf gemetselde blokken in de achtertuin. Aan de voorzijde is het algemene gedeelte met de woonkamer gesitueerd. Deze ruimte is met houten latten bekleed voor een vriendelijke en warme uitstraling. Door de gevel te verspringen, ontstaan openingen tussen de houten gevels. De gevels parallel aan de openbare ruimte zijn volledig gesloten. Zo kan er nooit direct naar binnen gekeken worden en wordt de privacy gewaarborgd. Door één van de terug gelegen gevels nog verder naar binnen te leggen, ontstaat een patio. Dit zorgt voor voldoende daglichttoetreding in de woonkamer en een rustig zitje aan de voorzijde van het gebouw.

Ten behoeve van alle kantoor- en personeelsruimten is er nog een eerste verdieping gemaakt die ook weer als gemetseld blok over de hele breedte van de voorgevel is geplaatst. Deze zorgt weer voor eenheid in de voorgevel t.o.v. de sterk verspringende begane grond gevels.

Ontworpen in dienst van Architektenbureau Huub van der Zee

Tuinontwerp